Donderdag is het bericht verschenen dat Dell voornemens is tegen 2024 geen componenten meer uit China te betrekken. Chips moeten tegen die tijd uit andere landen komen. Wat betekent dat en is er een link met meldingen van HPE over de aanwezigheid in China?
HPE en H3C
De eerste werkdag van het nieuwe jaar maakte HPE bekend het aandeel van 49 procent in H3C te verkopen. H3C is een joint venture van HPE en Tsinghua Unigroup. Dat er iets zou gaan gebeuren met deze samenwerking was al langer bekend. Delen van de Chinese aandeelhouder zijn namelijk door Washington op de zwarte lijst gezet. Ze mogen onder andere geen Amerikaanse kennis meer vergaren. Met een dergelijk besluit is een joint venture zeer onlogisch geworden. HPE zegt vrijwillig het belang te verkopen en dat tegen een goede prijs. Gelet op de juridische en politieke beperkingen is het ook de enige optie.
Als die samenwerking voorbij is kan HPE makkelijker componenten van andere fabrieken betrekken. Van enige druk om bijvoorbeeld YMTC geheugen te gebruiken zal geen sprake meer zijn. Die maker van DRAM en NAND is een van de talloze merken van de Tsinghua Unigroup.
Dell en China
Dell heeft, tot zover bekend, geen vergelijkbare joint venture in China. De computermaker uit Texas heeft in het land wel de nodige assemblagefabrieken staan. Uit de persmeldingen valt op te maken dat de machines die bestemd zijn voor de niet-Chinese markt tegen 2024 geen Chinese onderdelen meer mogen bevatten.
Die melding kan twee oorzaken hebben. De eerste is dat Dell verwacht dat door de Amerikaanse maatregelen het onmogelijk zal worden computers met onderdelen uit China op termijn nog verkocht te krijgen. De andere oorzaak kan zijn dat verwacht dat China tegen 20224 niet meer in staat zal zijn deze onderdelen te leveren.
Hoe het ook zij, deze twee grote pc makers draaien elk voor zich de klok met vele jaren terug. We komen weer uit in de situatie dat de productie van computers in meerdere landen plaatsvindt. Alleen zo kan Dell net als alle andere makers minder afhankelijk zijn van China.
De werkgelegenheid, shipping, warehousing zal hierdoor allemaal veranderen. Een pc gekocht in Amerika zal onder de motorkap anders kunnen zijn dan een pc die in Polen van de lopende band komt. Nu is dat ook al mogelijk, maar tegen 2024 is dat iets dat gewoon veel vaker zal voorkomen.
ESG
Het is makkelijk deze ontwikkeling te zien als een grote stap achteruit en de politieke redenen geven daar ook aanleiding voor. Tegelijk is er een enorm groot voordeel aan het spreiden van de productie door Dell over meer landen dan alleen afhankelijk zijn van China. De footprint van een pc wordt aanzienlijk lager en dat is vanwege de ESG regels die per 2024 gelden een grote stap voorwaarts.